Indhold
- Indledning
- Svære kår for grøn energi
- Arrestationerne
- Kvindernes rolle
- Ungdomsarbejdsløshed
- Kinesernes rolle
- Gør noget!
Indledning
Den 28. november, hvor Nyombi Morris er oplægsholder ved Klimapåmindelsen, er en råkold efterårsdag, hvor det regner i stride strømme som så ofte i det efterår. Der har netop været massive oversvømmelser i Wales og ikke mindst i Valencia, hvor flere hundrede er omkommet.
Morris er født den 28. marts 1998 og har kæmpet for klimaet i Uganda i mange år. Faktisk var det regn i stride strømme og de deraf følgende katastrofale oversvømmelser i Uganda, der fik Morris til at gå ind i klimasagen. I vrede over verdenssamfundets passivitet indrykkede Morris, hvis barndom havde været plaget af oversvømmelser, i 2021 en artikel i online-mediet Global Citizen om, hvor træt han var af verdens ledere, der lader som om de gør noget ved klimaet1.
Det er ikke let at være klimaaktivist og slet ikke i Uganda, som Morris har været nødt til at flygte fra, selv om han havde et godt liv med sine venner og familie. Allerhelst ville Morris være blevet og fortsat kampen for klimaaktivismen i Afrika. Som leder af Earth Volunteers2 i Uganda, der er inspireret af Fridays for Future, spiller han en vigtig rolle. Bekæmpelse af klimaaktivisme sker ofte under dække af anklager om handlinger, der anses for at være alvorlige forbrydelse, fx homoseksualitet og opfordring til homoseksuelle handlinger, hvor straframmen er på op til 20 års fængsel.
Morris har forsøgt at komme til Danmark allerede i 2020 efter at være blevet anklaget for at overtræde forbuddet om homoseksualitet, men blev den gang nægtet visum. Og nu i 2024 står han her så igen i regnen i sit tynde tøj som asylansøger foran Klimapåmindelsen.
Klimapåmindelsens skjald Niels-Simon Larsen har digtet en sang om det emne, som Morris skal holde sit oplæg over: Den østafrikanske råolierørledning EACOP (East African Crude Oil Pipeline), som Total Energies har projekteret til at starte ved et oliefelt i Uganda og ende ved Tanzanias kyst, hvorfra olien skal udskibes. Sangen Olierørsprojektet / The Pipeline3 bliver sunget som optakt til oplægget.
Svære kår for grøn energi
Morris undrer sig over, at folk ikke kan eller vil se sammenhængen mellem brugen af fossile brændstoffer og klimaændringer. I Uganda bliver folk tit udsat for misinformation om brugen af fossile brændstoffer, så de tror, at de ikke kan undværes. Man kan jo også se den velstand, den vestlige verden har opnået takket være fossile brændstoffer.
Og investeringen i fossil industri er ikke sådan at stoppe. Således går en stor del af danskernes pensionsopsparing til den fossile industri som fx Total Energies, der jo står bag olierørledningen i Uganda. Samtidig kender Morris til velfungerende lokalsamfund i Uganda, som fint ville være i stand til at håndtere vedvarende energi, men som ikke får muligheden på grund af manglende investeringer.
Hertil kommer, at landbefolkningen i Uganda er meget fattig. Og når man lever for to dollars om dagen, er det meget fristende at tage imod Totals tilbud på flercifrede dollarbeløb.
Klimaaktivister udsættes for en hetz, hvor de bortføres og anholdes. De kan ikke en gang blive løsladt mod kaution. At det er så svært at være klimaaktivist skyldes også, at Total betaler til politikerne. På den måde sørger Total for at holde loyale politikere ved magten.
For fossilindustrien og dermed Total tjener masser af penge, og den grønne udvikling halter bagefter. Først i 2024 har Uganda fået sin første ladestander til elbiler.
I Uganda og Tanzania trues vigtig kulturarv med udslettelse i de områder, som den 1.443 km lange olierørledning kommer til at gå igennem. I Tanzania er over 2.000 kirkegårde således blevet flyttet.
Arrestationerne
Morris fortæller, at når man slår ned på klimaaktivister i Uganda, bliver de ofte arresteret og får en plet på deres straffeattest. Det er tit unge universitetsstuderende, der således ikke er i stand til at få sig et arbejde efter endt studium. De arresterede klimaaktivister holdes tit tilbage, til de har tilstået at have begået en såkaldt common nuisance – skadelig handling – som giver anledning til en plet på straffeattesten.
Kvindernes rolle
Da Morris bliver spurgt om, hvor kvinderne er henne i klimakampen i Uganda, må han skuffe tilhørerne med, at kvinderne i Uganda desværre ikke har meget at skulle have sagt. Der har endda været tilfælde i de områder, hvor der er olieudvinding, hvor kvinderne er blevet brugt til at skabe splid. I Kampala er det heldigvis bedre, og her er der også kvinder med i kampen.
Ungdomsarbejdsløshed
Et andet forhold, som stiller aktivisterne i en vanskelig situation, er den meget høje ungdomsarbejdsløshed i Uganda, fordi unge, der har været med i klimakampen, risikerer at blive fravalgt, når de skal ud at søge job efter endt uddannelse.
Kinesernes rolle
På et spørgsmål om Kinas rolle i Uganda oplyser Morris, at kineserne finansierer det meste i Uganda, men at de har en særlig måde at låne penge ud på: De har sat sig ind i, hvad der foregår, og det er for så vidt enkelt at få et lån. Men bagefter er lånebetingelserne meget strikse, og hvis man ikke betaler tilbage til tiden, kommer de og tager ens ejendele.
Når det drejer sig om kinesiske entreprenørprojekter i Uganda, er det gerne kinesere, der gennemfører byggeriet og ikke lokale folk.
Men kineserne – og russerne for den sags skyld – stiller ikke så mange spørgsmål om undertrykkelse og den slags, hvilket er belejligt for lederne i Uganda.
Gør noget!
Morris opfordrer danskerne til straks at få deres pensionsselskab til at investere deres pensionsmidler i vedvarende energi i stedet for fossile brændstoffer. Det ville lægge pres på fx PFA, der i dag har investeret over 1,5 milliarder kroner i Total Energy.
Jeg har selv prøvet at skrive til PFA om min pensionsopsparing. Det gjorde jeg, efter at Klimapåmindelsen havde haft besøg af Caroline Bessermann, der fortalte, at man som pensionskunde faktisk har mulighed for at påvirke sit pensionsselskab4. Jeg fik et pænt svar, og selvfølgelig havde PFA investeret en del af mine penge i olie (for det er der jo penge i), men jeg kunne så godt få PFA til at flytte nogle af investeringerne. Ideen er hermed givet videre.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 28. november 2024.
Artiklen er skrevet af Mette Birchholdt 2025-03-26.
- How Floods Plagued My Childhood. I’m Tired of World Leaders Pretending to Take Climate Action (https://www.globalcitizen.org/en/content/nyombi-morris-climate-activist-uganda-cop26/). ↩︎
- https://earthv.org/. ↩︎
- https://klimapåmindelsen.dk/sange/2024/11/27/91-olieroersprojektet-the-pipeline/. ↩︎
- https://klimapåmindelsen.dk/oplaeg/2024/02/01/skal-dit-pensionsselskab-oedelaegge-vores-fremtid/. ↩︎