Historien

En kort fortælling om Klimapåmindelsens historie, og lidt af det vi har beskæftiget os med siden starten i 2018.

Gademøder ved Folketingets indgang1

Klimapåmindelsens møder begyndte i efteråret 2018. Det var dengang som nu gademøder i Rigsdagsgården over for Folketingets trappe. Hver torsdag kl. 8.30. Tidspunktet blev valgt fordi mange af folketingsgrupperne holder gruppemøder torsdag morgen, og folketingsmedlemmerne derfor kunne tage en frisk klimapåmindelse med til gruppemødet. Det er altid godt at have et klart pejlemærke om, hvad det er vigtigt at gøre noget ved.

KlimaCafeGruppen

Men af og til kan det godt være en kold fornøjelse at holde gademøder, selv om man har et klart pejlemærke. Derfor fortsatte vi snakken om klimaproblemerne over en varm kop kaffe på en nærliggende café. Dér opstod begrebet KlimaCaféGruppen. Disse cafémøder foregår uden dagsorden, men dog en ordstyrer. Ordet er frit, og den, der ikke har sagt noget endnu, har førsteret, så alle får noget at skulle have sagt. 

Fra snak til handling

Ofte førte snak til handling. Det første, vi gjorde, var at oprette hjemmesiden, Klimaparaplyen.dk, der gav et overblik over aktiviteter, der havde noget med klimaet at gøre. Sidens informationsopgave er nu overtaget af andre og siden er nedlagt igen. Derefter lavede vi en rollatordemonstration gennem København. Undervejs med rollatorerne gjorde vi holdt og sang klimasange. Det kom i avisen, jo da. Så blev der stablet et Klimateltet på benet på Folkemødet på Bornholm og året efter et virtuelt folkemøde. Vi deltog i Operation Klimahandling, en march til alle ministerierne. Længe havde nogle planer om en større march fra Holbæk til København, men COVID-19 kom på tværs. Tanken om at gå havde dog bidt sig fast hos nogle, der derfor gik fra Esbjerg til København i 2022 i Klima-Karavanen 2022. Her blev vejen lagt forbi Klimafolkemødet i Middelfart, hvor Klima-Karavanen 2022 havde arrangeret folkemødets mest interessante række af oplæg.

Bogen Grøn ånd

En af de hyppige deltagere, sangtekstforfattere og ukuleleakkompagnatør i Klimapåmindelsen, Niels-Simon Larsen, har undervejs skrevet bogen Grøn ånd i det bæredygtige samfund, om hvordan han ser forudsætningerne for omstilling til et bæredygtigt samfund. Du kan læse mere om bogen her: https://klimapåmindelsen.dk/groen-aand/.

Klimaministeriet – breve og julekalender

I anden halvdel af 2020 bestormede vi efter bedste evne Klimaministeriet med taler og sange hver torsdag morgen kl. 8.45 til ca. 9.45. Hver gang afleverede vi et brev til klimaminister Dan Jørgensen [Her kommer der snart et link til de breve klimaministeren fik]. Klimaministeriet blev også mindet om klimaet i løbet af december 2020, hvor vi indrykkede en serie små, lysegrønne annoncer i Information, som en slags julekalender til klimaminister Dan Jørgensen.

Gademøderne fortsætter

I dag fortsætter gademøderne, og vi har for nylig malet bogstaverne op i vores banner, for der er stadig brug for at minde politikerne om, at de må gøre noget ved klimaet. Det er stadig kl. 8.30 hver torsdag morgen.

Hver gang er der et oplæg fra en forsker, en aktivist eller et andet engageret og vidende menneske, der kan give os et indblik i et aspekt af klimaproblematikken, som vi ikke ved ret meget om. Og der er faktisk en hel masse temaer, der aldrig kommer frem i lyset, fordi de forekommer som bi-problematikker til de store katastrofer. På den måde er vi med til at kvalificere klimadebatterne, der ellers ofte domineres af mange gentagelser af de dramatiske kendsgerninger – som jo er en retorik, vi alle kender til hudløshed og næsten ikke gider høre på længere.

Her er der også mulighed for at bringe de spørgsmål og overvejelser op, som hver enkelt deltager har i forhold til oplæggets tema, og høre hvilke perspektiver oplægsholderen kan give på spørgsmålene.

Et fast indslag i gademøderne er et par fællessange. Vi er nemlig så heldige, at flere af deltagerne også skriver sange om klimaet. Sangene fremføres i reglen under musikalsk ledsagelse og med vekslende grader af vellyd, der dog i reglen opnår betegnelsen ”skønsang”.

Bagefter er der mulighed for at fortsætte samtalen over en kop kaffe på en nærliggende cafe.

Om du tænker, at det lyder som en udendørs folkehøjskole eller et gademøde, er ikke afgørende. Og det gør ikke noget, at det er både lærerigt og hyggeligt at mødes. Ellers kan det hurtig blive en sur og trist opgave at minde politikerne om, at de må gøre noget, når man ser hvilket snegletempo, de bevæger sig i. Man kunne jo få den tanke, at det er dem – og ikke klimademonstranter – der har klistret sig fast til vejbyggeri og anden traditionel infrastruktur.

Men vi holder fast i betegnelsen gademøde, fordi vi stadig forsøger at skabe en dialog mellem det aktivistiske miljø og magthaverne. Magthaverne må tage deres ansvar på sig og ikke løbe med halve vinde, og de har brug for et sted, hvor de kan hjælpes ud over socialt konstruerede fastfrosne politiske besværgelser om velsignelserne ved fri konkurrence og myten om Danmark som klimaforegangsland. Magthaverne må ind i den biologisk-fysiske virkelighed, hvor klimakatastroferne raser og Golfstrømmen svækkes.

Andre kan gøre det samme

Andre kan gøre det samme. Holde taler og synge sange foran deres rådhuse og drikke kaffe bagefter. Eller man kan gøre noget andet, men der er brug for at få noget til at vokse op fra bunden. Det er det, der betyder noget.

Demonstrér, diskutér og hold sammen!

  1. Siden marts 2024 har ombygningen af Folketingets indgang i Rigsdagsgården betydet, at møderne er foregået på Christiansborg Slotsplads. Sædvanligvis helt nede ved slotskirken. ↩︎