Indhold
Indledning
Mikael Bellers Madsen har beskæftiget sig med klimaet i mange år. Nu arbejder han i Klimaakademiet – en NGO, der arbejder med uddannelse og træning, centreret omkring bæredygtighed og arbejdsglæde1.
I dag er det Klimapåmindelsen, der på en novembermorgen får en lun opsang om at tage det personlige ansvar på sig. Måske betyder det strukturelle det meste, men det betyder ikke, at vi kan sige os fri af det personlige ansvar.
Infantil forbrugskultur
I kritikken af vores undvigelse af at tage ansvar trækker Madsen på Keith Hayward, der har skrevet om, hvordan vi i vores forbrugskultur ikke bliver voksne, men bliver ved med at opføre os som børn, samtidig med at børn alt for tidligt bliver pålagt bekymringer, som hører voksenlivet til2. Madsen peger på, hvordan dette manglende voksenansvar for nylig er blevet brugt af Lotte Folke Kaarsholm til at skrive om, hvordan vi undlader at handle på klimakatastrofen, men i stedet spørger teenageren Greta Thunberg om, hvad vi skal gøre3.
I stedet for at tage ansvaret på os finder vi hele tiden på undskyldninger for at ikke at tage ansvar, forklarer Madsen. Vi jager konstant nye oplevelser. Her gør Madsen ikke nogen undtagelse for sig selv og fortæller om, hvordan hans egen forestillede optagethed af portugisisk fadomusik, fik ham til at tage til Portugal. Det lyder dog ikke så ekstremt, som nogle af de andre eksempler, han giver, på uansvarlig oplevelsesfikseret adfærd: “Nogen er begyndt at dyrke krigsturisme. Så kan man sidde på en eller anden grænse og se på bomberne, der falder ned nogle km forude, fordi vi skal da have en på opleveren i vores evige jagt på nye events og nye oplevelser”, siger han.
Madsen efterlyser, at vi forholder os kritisk til vores infantile jag efter flere og flere billige forbrugsvarer, som vi klikker os til på nettet. I stedet skal vi tage ansvar for det, vi gør, og tage højde for de elendige vilkår for fattige og det børnearbejde andre steder i verden, der er nødvendigt for at give os de billige forbrugsvarer.
Ansvarlige løsninger
Når Madsen overvejer, hvad der kunne få os til at tage ansvar, trækker han en af de løsninger frem, som klimaprofessorerne Sebastian Mernild og Eigil Kaas har foreslået om, at der indføres personlige CO2-kvoter4.
Men der er måske også nogle mellemveje i forhold til forskernes radikale forslag, siger Madsen. Her peger han på, at han sammen med en psykolog fra Aarhus Universitet har været med til at lave en undersøgelse, der viste, at man kan leve et godt liv og få opfyldt sine behov på en bæredygtig måde5.
Bliv voksen og tag ansvar
Til slut fører det frem til Madsens konkluderende opfordring: “Bæredygtig behøver ikke betyde afsavn og straf. Tag det personlige ansvar, men vær samtidig opmærksom på strukturerne”.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 21. november 2024
Artiklen er skrevet af Henning Husum 2025-03-17
- Der er mere om Klimaakademiet på deres hjemmeside: https://www.klimaakademiet.dk/om-os. (Tilgået 2025-03-15). ↩︎
- Hayward, K. (2024). Infantilised: How our culture killed adulthood. Constable. ↩︎
- Kaarsholm, L. F. (2024-11-16). Mærkede du også lettelsen over, at Donald Trump vandt valget? Politiken. https://politiken.dk/debat/klummer/art10163923/M%C3%A6rkede-du-ogs%C3%A5-lettelsen-over-at-Donald-Trump-vandt-valget. (Tilgået 2025-03-15). Bag betalingsmur. ↩︎
- Klimaforskere foreslår personlige CO2-kvoter. (2024, november 12). https://www.avisen.dk/klimaforskere-foreslaar-personlige-co2-kvoter_782421.aspx. (Tilgået 2025-03-17).
Og denne kronik om emnet, der er offentliggjort efter Madsens oplæg på Klimapåmindelsen:
Mernild, S. (2024, december 1). Vi kan ikke frasige os det individuelle CO2-ansvar. Jyllands-Posten. https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE17684141/vi-kan-ikke-frasige-os-det-individuelle-co2ansvar/. (Tilgået 2025-03-15). ↩︎ - Madsen, M. B., & Nygaard, S. E. (2017). Større trivsel med mindre klimabelastning (s. 102). Concito : Danmarks grønne tænketank. https://concito.dk/files/dokumenter/artikler/stoerre_trivsel_med_mindre_klimabelastning_hovedrapport_020117.pdf. (Tilgået 2025-03-15). ↩︎