Mathias Sejer Damgaard fra Mellemfolkeligt Samvirke (MS) arbejder med at gennemføre MS’s projekt kaldet Climate Justice Days (CJD). Det er et ugelangt forløb i september. Det foregår i Aarhus og København. Her inviteres vi til at deltage i mange forskellige begivenheder. Hensigten er at rette fokus mod klimakrisen og klimaretfærdighed.
MS forstår klimakrisen som en konsekvens af vores kolonialisme og kapitalistiske indretning af verden, forklarer Damgaard. Det er en grund til at rette blikket mod uretfærdighederne og interessere sig for retfærdighed: climate justice.
Her anvender CJD det, Damgaard kalder et glokalt perspektiv. Det vi gør lokalt hos os bliver sat ind i et globalt perspektiv. Det kan være, når vores pensionsopsparinger bidrager til ustyrlige klimakatastrofer i det globale syd, som Damgaard trækker frem som eksempel på et glokalt perspektiv.
CJD giver også mulighed for at finde en vej ind til at blive aktiv. Forskellige mennesker har forskellige måder at blive aktive på. Derfor er paletten af aktiviteter i CJD meget bred. “Vi prøver at skabe kreative indgangsvinkler, hvor en bred del af befolkningen kan komme ind og både blive oplyst om, hvad det er for en situation, vi står i – i forhold til klimakrisen – og hvilke handlingsmuligheder vi har som samfund og som individ”, siger Damgaard. Derudover er tanken med CJD at skabe rum, hvor mennesker kan mødes på tværs. Her kan på tværs være på på tværs af kompetencer, aldre og socialgrupper.
CJD blev i år afviklet fra 16. til 22. september. Det var femte gang, MS holdt CJD.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 23. maj 2024.
Artiklen er skrevet af Henning Husum 2024-11-05.