Søren Bech-Pedersen skrev i 2022 en kronik, hvor han argumenterede for, at borgerlig politik ville være katastrofal for klimaet1. I oplægget til Klimapåmindelsen tager han afsæt i den artikel og udbygger nogle af sine synspunkter.
Som i artiklen peger han på, at den borgerlige politik er båret af en neoliberal tankegang. Karakteristisk for den er, at den antager, at flittige og innovative mennesker vil kunne sikre fortsat fremgang, hvis blot de får hjælp af markedskræfterne. Her peger Bech-Pedersen på Liberal Alliances klimapolitik som et særlig tydeligt udtryk for tankegangen2.
En af de utopiske ideer, der indgår i tankegangen, er, at det kan lade sig gøre at afkoble økonomisk vækst fra CO2-udledningerne tilstrækkelig hurtigt, men her trækker Bech-Pedersen en af de efterhånden mange videnskabelige artikler frem, der slår fast, at afkoblingen ikke sker hurtig nok3.
Bech-Pedersen tager også fat i neoliberalismens og den neoklassiske økonomis misforståelse om, at klimaet kun vil have minimal betydning for økonomien. Et synspunkt som fx modtageren af den såkaldte nobelpris i økonomi, William Nordhaus, fremfører. Men som Bech-Pedersen gør opmærksom på, så er Nordhaus’ forestillinger baseret på, at forandringerne i klimasystemerne er lineære, og derfor tager de ikke tager højde for de tippepunkter, som klimasystemerne har.
Der er to hyppigt drøftede spørgsmål, der udspringer af den måde, vi under neoliberalismen diskuterer klimaet på: spørgsmålet om CO2-afgifter og spørgsmålet om CO2-lækage. Begge de to spørgsmål gør, at vi ikke rigtig kommer ud af stedet, fordi de støder an mod andre hensyn i neoliberalismen, eller fordi de ikke tager klimaproblemernes alvorlige karakter i betragtning, forklarer Bech-Pedersen.
Det lyder alt sammen negativt, men alligevel finder Bech-Pedersen anledning til at runde sit oplæg af med at pege på en positiv udvikling. Her henviser han til den af den europæiske menneskeretsdomstols netop afsagte dom4, der betyder, at landene skal handle hurtigt og effektivt i pagt med den bedst tilgængelige videnskab. Det kommer til at kræve et opgør med neoliberalismens markedsfundamentalisme og med de neoklassiske økonomers indflydelse på klimapolitikken, slutter Bech-Pedersen.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 11. april 2024.
- Bech-Pedersen, S. (2022, November 21). De blå ser klimakrisen som et eksporteventyr. Derfor er en grøn regering ikke bred, den er rød. Dagbladet Information. https://www.information.dk/debat/2022/11/blaa-ser-klimakrisen-eksporteventyr-derfor-groen-regering-bred-roed. (Tilgået 2024-09-24) ↩︎
- Klimapolitik—En grøn fremtid—Helt uden skræmmebilleder. (uden dato). Liberal Alliance. Retrieved 24 September 2024, from https://www.liberalalliance.dk/politik/klima/. (Tilgået 2024-09-24) ↩︎
- Vogel, J., & Hickel, J. (2023). Is green growth happening? An empirical analysis of achieved versus Paris-compliant CO2–GDP decoupling in high-income countries. The Lancet Planetary Health, 7(9), e759–e769. https://doi.org/10.1016/S2542-5196(23)00174-2 ↩︎
- Verein Klimaseniorinnen Schweiz and Others v. Switzerland, 53600/20 (ECtHR [GC] 9 April 2024). https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-233206. (Tilgået 2024-09-25) ↩︎
Artiklen er skrevet af Henning Husum 2024-09-25