Jonas Jensen-Dharmaratne er forperson i foreningen Gode Penge1. Her arbejder han med, hvordan det finansielle system kan komme til at støtte den grønne omstilling, og hvilken regulering politikerne kan gennemføre, for at det kommer til at ske.
Som en forudsætning for at forstå, hvor penge kommer fra, forklarer Jensen-Dharmaratne, at penge opstår, når en bank låner penge til en kunde. Lånet er ikke penge, en indskyder i banken har anbragt i banken, og som banken derefter låner ud. Det er penge, der opstår ved at medarbejderen i banken indtaster beløbet på kundens konto og samtidig registrerer, at kunden nu skylder banken beløbet. Så er mængden af penge i Danmark steget med det lånte beløbs størrelse.
Når denne pengeskabelse betyder noget for den grønne omstilling, skyldes det, at samfundets aktiviteter flyttes derhen, hvor pengene er. Hvis bankerne giver lån til eksempelvis olieudvinding, så kommer der mere olieudvinding, mens lån til opstilling af vindmøller vil resultere i flere vindmøller.
Hvor megen grøn omstilling, vores pengesystem understøtter, er dermed lagt i hænderne på bankerne. Det er et problem, fordi bankernes interesse ikke er at gennemføre en grøn omstilling af samfundet, men at opnå så stor profit som muligt til banken, selv om det kan betyde, at regningen væltes over på andre og ud i fremtiden.
Jensen-Dharmaratne peger på, at politikerne, i højere grad end tilfældet er i dag, har mulighed for at sætte fart i den grønne omstilling gennem regulering af bankerne og bankernes udlån. En regulering, der kommer fra EU og fra vores hjemlige erhvervsministerium, hvor ministeriet eksempelvis kan ændre på reglerne for, hvad der kan gives lån til.
Ud over lovgivningen fra erhvervsministeriet er nationalbanken også en hjemlig aktør, der kan påvirke pengepolitikken. Nationalbanken fastsætter i stor udstrækning selv den politik, den fører, og er fortsat tøvende over for at indføre tiltag, der kan støtte den grønne omstilling. Jensen-Dharmaratne henviser dog til, at der i nationalbankernes egen kreds bliver udarbejdet kataloger af redskaber, der vil kunne bringes i anvendelse for at støtte omstillingen2.
Endelig peger Jensen-Dharmaratne på to forhold, som politikerne burde benytte sig mere af. Det ene er etablering af statslige fonde, hvor der kan fastsættes fordelagtige vilkår for udlån til grøn omstilling. Det andet drejer sig om offentlig pengeskabelse som alternativ til bankerne, der er en af Gode Penges mærkesager. Her fortæller han, at der er et spændende CBDC-initiativ på vej, der om nogle år kan betyde, at det offentlige skaber penge3.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 8. februar 2024.
- Der er mere om Gode Penge på https://www.godepenge.dk/. ↩︎
- Det sker i regi af NGFS (Network for greening the financial system). https://www.ngfs.net/en ↩︎
- CBDC-initiativet er omtalt i en række dokumenter fra ECB (den europæiske centralbank). Her er et link til dem: https://www.ecb.europa.eu/press/pubbydate/html/index.en.html?topic=Central%20bank%20digital%20currencies%20(CBDC). ↩︎
Artiklen er skrevet af Henning Husum 2024-03-30