- Kortlægning af fossile investeringer
- Problemet med fossile investeringer
- Dialog og aktivt ejerskab dur ikke
- Det løber mig koldt ned ad ryggen
- Indlysende at lovgive
- Skriv til dit pensionsselskab
Kortlægning af fossile investeringer
Caroline Bessermann har i Mellemfolkeligt Samvirke været med til at kortlægge, hvilke fossile selskaber danske banker og pensionskasser har deres investeringer i1. Med “fossile selskaber” menes selskaber, der udvinder, transporterer eller omdanner fossile brændsler2.
Bessermann indleder med at give en oversigt over, hvad tre af de store fossile selskaber foretager, der forværrer klimakatastrofen og underminerer Parisaftalen, og hvad de undlader at foretage i retning af at investere i vedvarende energi. De tre selskaber er Shell, Equinor og Total.
Når de tre fossile selskaber er interessante i forbindelse med Mellemfolkeligt Samvirkes kortlægning, er det fordi, det er tre selskaber, hvor flere danske pensionsselskaber har anbragt penge, forklarer Bessermann.
Problemet med fossile investeringer
Men hvorfor er investeringer i fossile selskaber et problem? Verden bliver jo ikke fossilfri fra den ene dag til den anden. For at tage stilling til det spørgsmål trækker Bessermann på en rapport fra Det Internationale Energi Agentur fra 20213. Rapporten peger på, at den globale energisektor ikke har behov for ny efterforskning eller at etablere udvinding af nye kilder af fossile brændsler for at følge den netto-nul-plan, som agenturet peger på. Derfor er det ikke foreneligt med netto-nul-planen, hvis fossile selskaber udvider deres produktion. Men det er netop det, næsten alle verdens fossile selskaber (96 %) planlægger at gøre, fortæller Bessermann. Det viser, at selskaberne ikke er indstillet på at følge den netto-nul-plan, som Det Internationale Energiagentur peger på.
Når pensionsselskaberne alligevel vælger at investere i disse fossile selskaber på trods af Det Internationale Energiagenturs rapport, er pensionsselskabernes investeringer ikke grønne. Derfor er det vildledende, når pensionsselskaberne på deres hjemmesider skriver, at de passer på miljøet og klimaet, og at de lever op til Parisaftalen. Det er vanvittigt og burde ikke være lovligt, forklarer Bessermann.
Dialog og aktivt ejerskab dur ikke
Mellemfolkeligt Samvirke har talt med pensionsselskaberne for at få dem til at opgive investeringerne i fossile selskaber. Det er pensionsselskaberne ikke villige til og undskylder det med aktivt ejerskab, der igen og igen bliver trukket frem af pensionsselskaberne som argument for at beholde investeringerne i de fossile selskaber. Rationalet er, at det aktive ejerskab er et redskab til at presse de fossile selskaber i en mere bæredygtig retning, siger Bessermann.
Derfor melder spørgsmålet sig om, hvordan pensionsselskaberne udøver dette pres på de fossile selskaber, som de bruger til at legitimere deres investeringer. Det har organisationen Ansvarlig fremtid undersøgt ved at se på, hvordan selskaberne forvalter det ansvarlige ejerskab i forbindelse med afstemning på selskabernes generalforsamlinger, fortæller hun. Her viser det sig, at pensionsselskaberne i stor udstrækning undlader at stemme for forslag, der harmonerer med Parisaftalen4.
Når folk, der bekymrer sig om klimaet, fortæller, at de har deres pension i PFA, Danica eller PensionDanmark, så løber det mig koldt ned ad ryggen.
Det løber mig koldt ned ad ryggen
Vi har således med pensionselskaber at gøre, der investerer i at undergrave vores fremtid, samtidig med at der mangler investeringer i vedvarende energi. Det er store summer af almindelige menneskers penge, som pensionsselskaberne forvalter. Almindelige mennesker, der for manges vedkommende aldrig selv kunne finde på at investere deres penge i fossile selskaber. Det forarger Bessermann vildt meget. Jeg kan spørge folk, der er bekymrede for klimaet, hvilket pensionsselskab de har. Så kan de sige PFA, Danica eller PensionDanmark. Og så løber det mig koldt ned ad ryggen, for mange af dem aner ikke, hvad deres pensionsselskab gør med deres penge, siger hun.
Indlysende at lovgive
For at stoppe den finansielle sektors investeringer i fossile selskaber er der åbenbart brug for regulering, eftersom sektoren ikke selv er i stand til at stoppe investeringerne. Finanssektoren er ikke underlagt kontrol af investeringer i fossile selskaber. Det kunne man let gøre, men gør det ikke. Gjorde man det, kunne det samtidig skaffe penge til vedvarende energi, forklarer Bessermann. Derfor har Mellemfolkeligt Samvirke været med til at udarbejde forslag, der via dansk lovgivning kunne stoppe investeringerne5.
Det konkrete forslag, som Mellemfolkeligt Samvirke havde været med til at udarbejde for at få indført et stop for investeringer i fossile selskaber, blev forkastet af Folketinget, men Bessermann lover, at det ikke er sidste gang, man forsøger. Hun peger også på, at det for tiden er ret omkostningsfrit for politikerne at gennemføre sådan et forslag, fordi Danske Bank efter de seneste års offentlige pres har afviklet en stor del af deres investeringer i fossile selskaber.
Skriv til dit pensionsselskab
Med det offentlige pres på de finansielle selskaber er Bessermann fremme ved et af sine væsentligste budskaber til Klimapåmindelsen denne torsdag morgen: Pensionsselskaberne reagerer ikke på at organisationer som Mellemfolkeligt Samvirke forsøger at tale fornuft til dem, men pensionselskaberne frygter utilfredshed hos deres kunder. Derfor opfordrer hun til, at man skriver til sit pensionsselskab og fortæller, at det er uforsvarligt, at de fortsætter med investeringerne i fossile selskaber.
- Mellemfolkeligt Samvirke. (2023). Den danske pensionssektors klimasvigt. https://www.ms.dk/publikationer/den-danske-pensionssektors-klimasvigt. (Tilgået 2024-03-16). ↩︎
- Samme rapport, side 6. ↩︎
- International Energy Agency. (2021). Net Zero by 2050—A Roadmap for the Global Energy Sector. International Energy Agency. https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050. (Tilgået 2024-03-13). ↩︎
- AnsvarligFremtid. (2024). Their votes, our future – Hvordan yder pensionsselskaberne aktivt ejerskab? (https://www.ansvarligfremtid.dk/pensionsrundspoerge2023/). (Tilgået 2024-03-13). ↩︎
- Folketinget. (2023). Beslutningsforslag B 45 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bankers udlån til fossile forretninger. https://www.ft.dk/samling/20222/beslutningsforslag/b45/index.htm. (Tilgået 2024-03-13). ↩︎
Artiklen er skrevet af Henning Husum den 2024-03-27.