Sven-Erik Simonsen er med i Dansk-Cubansk Forening[1]. I videoen fortæller han om Cubas særlige rolle i klimasammenhæng, hvor Cuba i 2023 havde formandskabet for G-77-landene, og hvor det op mod COP28-klimatopmødet i Dubai arbejdede med, hvordan de økonomisk fattigere lande i det globale syd kan lægge pres på de rigere lande i det globale nord.
Simonsen vender sig, peger over mod Folketinget og siger, at der kommer meget lidt ud af vores bønner og appeller til magthaverne. I stedet må vi organisere os for at lægge det nødvendige pres på dem.
Det er også i det lys, han ser Cuba og G-77-landene plus Kinas rolle[2]. Her peger han på, at Cuba er god til at organisere alliancearbejdet, og han ser fx Connie Hedegaards beskrivelser af, at der er en fjendtlig stemning på klimatopmødet i Dubai, som et udtryk for, at arbejdet er lykkedes med at skabe opposition mod de rige lande.
Som et af eksemplerne på konflikten mellem de rige og de fattige lande tager Simonsen fat i den fond, der blev talt meget om i de første dage på klimatopmødet i Dubai. Det er midler, der blev lovet helt tilbage på klimatopmødet i København i 2009, men hvor de rige lande stadig ikke lever op til det, man aftalte, og hvor det stadig er alt for lidt i forhold til det, der er behov for.
For at få en bedre balance mellem de rige og fattige lande er der brug for overførsel af viden og teknologi fra nord til syd, fortsætter han. Der er ingen vej til velstand uden gennem udvikling af videnskab og teknologi. Man kan ikke nøjes med at være producent af råvarer.
Det leder over i et af de særlige problemer, som Cuba har: den morderiske amerikanske blokade, som Simonsen karakteriserer den. Blokaden giver Cuba store økonomiske tab, og Simonsen har en formodning om, at det er blokaden, der ligger bag, at flere virksomheder trækker sig fra engagementer i Cuba, selvom der har været gode forudsætninger for engagementerne. I den forbindelse nævner han også et par danske virksomheder, der har trukket sig fra engagementer med Cuba.
Mens vestens nuværende tilgang til klimaproblemerne og til det globale syd har været præget af vestens hovmod, så peger Simonsen på, at der i det globale syd er flere forhold, som vi kunne lære af, også for at få gjort noget ved klimaproblemerne. Her peger han bl.a. på den forståelse af, hvad et godt liv er, der kommer fra “Vivir bien”-bevægelsen, som den tidligere bolivianske præsident, Evo Morales, har været fortaler for.
Og måske er det også en god ide at se på, hvad vi kan lære af et socialistisk land som Cuba, der ligger meget højt på Human Development Index (HDI) skalaen og samtidig har en lav klimabelastning, lyder opfordringen fra Sven-Erik Simonsen.
Ved redigering af videoen blev jeg opmærksom på en artikel fra avisen The Guardian, hvor Cubas udenrigsminister og afgående formand for G-77-landene kritiserer det globale nords hykleriske indstilling til fossile projekter i nord og syd sammen med beslutningen fra COP’en om at “transition away” fra fossile brændstoffer[3]. Artiklen kan være interessant i forlængelse af Sven-Erik Simonsens oplæg.
Henvisninger og noter:
[1] Dansk-Cubansk Forening. Hjemmeside: https://www.cuba-venner.dk/
[2] Det er almindeligt at tale om G-77-landene plus Kina, som Sven-Erik Simonsen gør. Ser man på G-77-landenes hjemmeside oplistes Kina blandt medlemsstaterne: https://www.g77.org. Den kinesiske regerings hjemmeside https://www.fmprc.gov.cn/web/wjb_673085/zzjg_673183/gjjjs_674249/gjzzyhygk_674253/qsqg_674549/gk_674551 forklarer, at Kina ikke er medlem af gruppen, men støtter den.
[3]Nina Lakhani, “Cop28 deal will fail unless rich countries quit fossil fuels, says climate negotiator”, The Guardian, 2024-01-29, https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/19/cop28-fossil-fuels-climate-deal-pedro-pedroso-us-uk-canada-pollution
(Alle links tilgået den 2024-01-19)
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 7. december 2023.