Vil vi hellere redde lobbyisternes plastic og vores takeaway end planeten?

Der hviler tunge skyer over Klimapåmindelsen denne novembermorgen, hvor regnen vælter ned. På den måde minder vejret om humøret hos Louise Lerche-Gredal, der er direktør i miljøorganisationen Plastic Change[1] og giver et oplæg til Klimapåmindelsen.

Plastic Change arbejder for en verden uden plasticforurening, og hun fortæller, at plasticforurening ikke er et problem, der kun handler om lande langt væk. Her hos os har vi også problemet.

Men, hvis det ser skidt ud, er der så lys forude? I det store billede er det vanskeligt at få øje på lyset, og Lerche-Gredal fortæller, at verden frem mod 2050 forventer at firdoble produktionen af plastic. Tilmed er plasticforureningen ikke blot noget, der skvulper rundt i havene og flyder i naturen, hun peger også på, at der er et klimaproblem med plastic, der for den største del bliver fremstillet af olie og gas, og dertil kommer et sundhedsproblem. Vore kroppe er nemlig fyldt med plastic. Plastic, der er forbundet med kemikalier, hvor vi ved, at nogle er farlige, men hvor vi ikke kender den sundhedsmæssige virkning af de fleste af kemikalierne.

Ser man på klimaproblemerne, så er CO2-udledningen fra plastic af samme størrelse som udledningen fra luftfarten. Med den forventede stigning i produktionen frem til 2050 vil CO2-udledningen udgøre 20 % af verdens udledninger, og – tilføjer Lerche-Gredal – skal vi leve op til Parisaftalens 1,5-graders mål, må vi reducere verdens produktion af plastic ned til en fjerdedel af, hvad den er i dag.

Hvad er det så, der driver udviklingen. Her peger Lerche-Gredal på vores kultur med vægt på convenience og takeaway.

Man kunne tro, at der skete fremskridt, fordi plastic er et af de områder, der – som hun peger på – hurtigst er blevet reguleret. Men sådan er det desværre ikke. Der er nogle meget stærke lobbykræfter, der gang på gang har held til at få udvandet reguleringen. Det har hun set både i forbindelse med arbejdet med FN’s traktakt om plastic[2] og en netop besluttet EU-lovgivning om emballage.

Det er nedslående at se, hvordan pengestærke lobbykræfter både herhjemme og internationalt har held til at udvande reguleringen, og at politikerne mangler mod til at sige fra, siger Lerche-Gredal.

Referencer
[1] Miljøorganisationen Plastic Changes hjemmeside, https://plasticchange.dk/. (Tilgået 2023-12-03).
[2] Arbejde med FN’s plastic traktat: Intergovernmental Negotiating Committee on Plastic Pollution, https://www.unep.org/inc-plastic-pollution. (Tilgået 2023-12-03).

Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 23. november 2023.