Ditlev Nissen har i mange år arbejdet med facilitering af sociale processer og sociokratiske [1] styringsmetoder i økosamfund. Han har været med til at etablere økosamfund og har selv boet i økosamfund. Han står bag firmaet “Levende Lokalsamfund”[2], der arbejder inden for området, og er i bestyrelsen for “Landsforeningen for Økosamfund”[3].
Her giver Ditlev Nissen et oplæg til Klimapåmindelsen, hvor han taler om, hvordan økosamfundene kan være laboratorier, der kan være med til at gøre vores livsstil bæredygtig.
I økosamfundenes laboratorier kan man eksperimentere med at råde bod på den konkurrence og individualisme, vi er skolet til, for i stedet at forsøge noget i fællesskab med andre, fortæller han.
Bæredygtighed har flere aspekter, peger Ditlev Nissen på, og viser et “bæredygtighedshjul”[4]. Bæredygtighedshjulet handler om sociale, økonomiske og økologiske aspekter og rummer derudover kulturelle aspekter af vores verdensbillede.
Med bæredygtighedshjulet viser Ditlev Nissen også hen til den internationale økosamfundsbevægelse, der har udviklet hjulet som sin pædagogiske model til sine “Eco Village Design Education”-kurser[5].
Beboerne i fællesskaber belaster miljøet mindre, og de er mere tilfredse end de mest tilfredse i samfundet i øvrigt, fortsætter Ditlev Nissen, og henviser her til forskning, der viste, at det var fællesskabet, der var afgørende for forskellene[6].
Endelig peger Ditlev Nissen på, at der er brug for både en top-down og en bottom-up tilgang for at omstillingen kan lykkes. Som top-down tilgang peger han på, at staten kunne indgå partnerskaber med samt støtte civilsamfundet og eksempelvis kræve, at der etableres eksperimentelle udviklingszoner i kommunerne, der kan arbejde med at etablere økosamfund. Der er brug for at satse på “Power to Democracy” i stedet for PtX (“Powet to X” dvs. brintteknologi), nævner han.
Men modsat top-down tilgangen er der også brug for en bottom-up tilgang, hvor de mange miljøfællesskaber, der findes, får udarbejdet en fælles vision for det gode liv. Det må ske gennem eksperimenter og kan ikke defineres af politikerne, forklarer Ditlev Nissen.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 26. oktober 2023.
Henvisninger:
[1] Sociokrati. Se fx https://www.sociocracyforall.org/
[2] https://levendelokalsamfund.dk
[3] https://okosamfund.dk/
[4] Se fx https://levendelokalsamfund.dk/gron-beskaeftigelsesindsats-med-fokus-pa-omstilling-og-verdensmal-artikel/
[5] https://www.gaiaeducation.org/
[6] Der er tale om forskningsprojektet “COMPASS – Collective Movements and Pathways to Sustainable Societies” https://antropologi.ku.dk/Forskning/projekter/afsluttede-projekter/compass/. En af de tidligere oplægsholdere på Klimapåmindelsen, Maria Toft, var med til at gennemføre dette projekt og nævner det også i sit oplæg (https://youtu.be/x5pCutrEj8Q).
(Alle henvisninger er tilgået 2023-10-27)