Hanne Christensen har kendt pionererne bag firmaet Organic Plant Protein siden 1990’erne. De har arbejdet med at finde erstatninger for det protein, som vi ellers får fra kød.
Vi har et problem med, hvor meget kød vi spiser, fortæller Hanne Christensen. Når vi spiser kød, taber vi megen energi, udleder meget CO2, presser biodiversiteten meget, forurener vores drikkevand, udpiner jorden og bruger meget antibiotika. Ja. Det var en ordentlig mundfuld.
Det har fået Hanne Christensen til at spørge, om det industrielle fødevaresystem for længst har tabt jordforbindelsen.
Hun konstaterer, at vi har brug for en madrevolution, og det skal kraftstejleme gå hurtigt. I stedet for kød skal vi spise korn, grøntsager og bælgfrugter.
Her kommer firmaet Organic Plant Protein ind i billedet, og Hanne Christensen ser deres produkter som noget, der vil kunne træde i stedet for kød, samtidig med at det reducerer mange af de problemer, der er med kødproduktion.
Hanne Christensen fortæller om nogle af de tekniske aspekter af, hvordan proteinet udvindes, og nogle af de produkter, proteinet indgår i, samt ernæringsmæssige aspekter og klimaeffekter af produkterne.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 25. maj 2023.
Henvisninger:
Organic Plant Protein https://organicplantprotein.dk/en/organic-plant-protein/
Hæftet, som Hanne Christensen viser ved slutningen af sit oplæg, kan findes på https://issuu.com/organicplantprotein/docs/plant_mate_opskriftsh_fte
(Links er tilgået 2023-10-15)
For en ordens skyld skal jeg oplyse, at jeg ikke har forbindelse med nogle af de virksomheder eller produkter, som Hanne Christensen omtaler. Videoen bør ses som en gengivelse af gademødet og ikke en anbefaling eller det modsatte af virksomheder eller produkter.
Artiklen er skrevet af Henning Husum