Hvad laver aktivister i Scientist Rebellion, og hvordan forsøger de at få videnskaben taget alvorligt? Den fossile industri har stor indflydelse på uddannelsesinstitutioner som DTU, hvor de finansierer DTU offshore. På den måde kan den fossile industri påstå, at de er en del af en grøn omstilling. Det er ikke mere seriøst, end hvis tobaksindustrien skulle finansiere sundhedsforskning.
Nikoline Borgermann fortæller også om, hvordan forskernes deltagelse i civil ulydighed er med til at andre aktivister behandles mildere af politiet og tages mere seriøst af pressen.
I Danmark er vi vant til at høre, at vi er et foregangsland med hensyn til den grønne omstilling. Men det er vi langtfra. Vores politikere ignorerer videnskaben, når de skal forholde sig til klimakrisen. I stedet er de optaget af lobbyinteresser, og hvordan de skal blive genvalgt.
Det betyder, at vi ikke kommer i gang med den omstilling, der er nødvendig for at imødegå krisen. Her er der brug for “modvækst”. Altså et opgør med at den økonomiske vækst skal fortsætte i et materielt velstående land som Danmark. Der er brug for, at vi satser på en anden form for velstand. Det vil betyde, at vi kommer til at tage et opgør med kapitalismen. Det svarer til, hvad FN’s klimapanel peger på er nødvendigt, når de fortæller os, at vi har brug for omfattende strukturelle forandringer af samfundet.
At politikerne handler uvidenskabeligt og ikke sørger for at få befolkningen inddraget i omstillingen, er et demokratisk problem. Det repræsentative demokrati har fejlet. Det er i det lys, man skal se Scientist Rebellions forslag om, at der skal etableres borgerting, der kan sætte dagsordenen for, hvad vi skal gøre ved klimakrisen.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 1. december 2022.