Livsstil kan sagtens ændres
Vi kan godt ændre livsstil. Det er noget vi gør hele tiden, fortæller Kirsten Gram-Hanssen , der i mere end 25 år har forsket i energiforbrug i vores boliger. Når vi ændrer livsstil, så er det ikke vores eget frie valg, der giver ændringen. Det er noget, der sker som følge af ændringer i samfundet omkring os. Her skal samfundet blive bedre til at medtænke, hvordan ændringer kan få en stor betydning for vores forbrug af energi, selvom ændringerne ikke har noget med energipolitik at gøre.
Der sker ikke en skid
Vi bliver ved med at bruge samme mængde energi, selvom vi effektiviserer. Et eksempel er, at vi har fået isoleret vores boliger. Det betyder, at vi blot tager mindre tøj på og skruer op for varmen og derfor bruger lige så meget, som før vi fik huset isoleret.
Ikke brug for at bygge
Det er meget ressourcetungt og udleder meget drivhusgas at bygge nyt. Og det er slet ikke nødvendigt. Vi har nemlig kvadratmeter nok. Men vi skal finde ud af, hvordan vi kan få dem fordelt anderledes, så det bliver attraktivt for især ældre mennesker, der har for mange kvadratmeter, at flytte til en anden type bolig, hvor de ikke bruger så mange kvadratmeter. Når vi alligevel bliver ved med at bygge nyt skyldes det ofte, at kommunerne ønsker at tiltrække gode skatteydere. Igen et eksempel på en politik, der får konsekvenser for vores energiforbrug, selvom den ikke har noget med energi at gøre .
Energikrisen som mulighed
Måske kan de forhøjede priser på energi få os til at spare på energien. Her kan der være behov for tiltag, der hjælper de fattigste. Men det er ikke godt, hvis middelklassen også friholdes for de stigende priser, så de ikke kommer til at spare på energien.
En typisk familie
Når vi tænker på en typisk dansk familie, så tænker vi på en familie med far, mor og to børn. Men det har ikke meget med virkeligheden at gøre. Faktisk består 40 % af alle husstande kun af en person. Udvider vi billedet til at omfatte husstande med både en og to personer, så omfatter det næsten 75 % af alle husstande, fortæller Kirsten Gram-Hanssen.
Kirsten er professor på Department of the Built Environment (BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø) på Aalborg Universitet. Glæd dig til interessant forskning, der er godt formidlet.
Videoen er optaget ved Klimapåmindelsens gademøde 20. oktober 2022.